' Dünyanın en becerikli annesine.. '

E-mail adresinizi yazın ve Üye Ol'a tıklayın.Her gün en güzel yemek tarifleri mail adresinize gelsin ! Üyeliğin tamamlanması için adresinize gelen e-maildeki aktivasyon linkine tıklamalısınız.

VISNELI DONDURMA


VİŞNELİ DONDURMA

MALZEMELER:

2 su bardağı şeker
500 gr. vişne
3 yumurta akı
2 bardak su

YAPILIŞI:

Vişne yıkanıp çekirdekleri ayıklanır.rondoda İyice ezilip tel süzgeçten geçirilir. Şeker ile yumurta akı elle iyice ovulup vişne suyu ve su konup karıştırılır. Soğuğa dayanıklı kaplara koyup derin dondurucuya koyulup arada karıştırarak donması sağlanır .)

Not: Çilek, kayısı, şeftali dondurmaları da aynı şekilde yapılır.

KAHRAMANMARAS DONDURMASI


KAHRAMANMARAŞ DONDURMASI


MALZEMELER:

5 su bardağı taze süt.
1 bardaktan biraz fazla şeker ( 250 gram)
3 gram ( 1 tatlı kaşığı ) saf salep

YAPILIŞI:

Sütü çorba tenceremize alalım ve kaynatalım. Kaynayan süte şekerimizi ilave edelim ve yine kaynatalım.Bu arada bir kase suyun içinde salebimizi eritelim. Kaynayan şekerli suyumuza bir yandan erimiş salebimizi sicim gibi akıtırken, bir yandan da hızlı hızlı sütümüzü karıştıralım..Karıştıra karıştıra iyice pişirelim.. ( Bu aşamada karıştırırken, biraz savurarak çırpar gibi karıştırmakta fayda var.. )Sütümüz her yandan kaynamaya başladıktan 5 dakika kadar sonra tenceremizi ateşten alalım .Ateşten aldığımız sütümüzün, önce bir 5 dakika kadar kepçe ile karıştırıp savurarak ilk sıcaklığının çıkmasını sağlayalım..Sonra sık sık tencerenin yanına gidip aynı şekilde soğuyana kadar kepçe ile savurup karıştıralım.. . (soğuması biraz zaman alıyor)Soğuyan malzememizi dondurucuya girebilecek bir kaba aktarıp, Buzlukta veya derin dondurucuya donması için bırakalım..15- 20 dakikada bir çıkarıp, kabın kenarında donmuş olan kısımları ortaya sıyırarak karıştırıp tekrar dolaba kaldıralım..

(Bu karıştırma işlemini tahta kaşıkla ve döverek yaparsak dondurmamız daha da sakızlanır .Dondurmamız katı, sakız gibi olunca dolaptan alıp servis yapalım.)

LIMONLU DONDURMA


LİMONLU DONDURMA

MALZEMELER:

1 litre. süt
1 çorba kaşığı. Salep
1 su bardağı. tozşeker
1 su bardağı. krema
2 limon
2 çorba kaşığı.toz şeker

YAPILIŞI:

Tencereye 1 litre sütü alın ve kaynatın.2 adet limonu rendenin ince tarafıyla rendeleyin.2 çorba kaşığı toz
şekeri limon rendesine ilave edin ve karıştırın.2 limonun suyunu sıkın
ve karışıma ekleyin.Diğer taraftan 1 su bardağı.toz şeker ve 1.çorba kaşığı salep,i karıştırın.Kaynayan süte salepli karışımı ilave edin ve kaynamaya devam etsin.Kaynadıktan
sonra 1 su bardağı kremayı ekleyin.Tekrar 10 dakika daha kaynatın.Dondurmayı bir kabın içine boşaltın ve savura savura soğutun.
biraz soğuduktan sonra limonlu karışımla yavaş yavaş karıştırın. Daha sonra dondurma
kalıplarına veya bir kaseye boşaltarak dipfirizde koyun arada bir karıştırarak donmasını sağlayın.

KAKOLU DONDURMA



KAKAOLU DONDURMA

MALZEMELER:

2,5 su bardağı süt
1/2 su bardağı toz şeker
2 yemek kaşığı kakao

YAPILIŞI:

Bir tencereye toz şeker ve kakao koyulur ve iyice karıştırılır.Sonra süt yavaş yavaş ilave edilir sürekli karıştırarak kaynayıncaya kadar pişirin.Tencereyi ocaktan alın ve soğuyunca bir kaba koyun ve buzdolabına dipfirize koyun. Yarım saatte bir çatalla iyice karıştın. Bu işlemi bir kaç defa tekrarlayın.Dondurma istenilen kıvama geldiğinde servis edebilirsiniz.Artık Kendi evinizde sağlıklı kakaolu dondurmalar yapıp misafirlerinize ikram edebilirsiniz.

KOLAY PIZZA


KOLAY PİZZA (TAVADA)

MALZEMELER:

1 su bardağı. un
1 çay bardağı. sıvıyağ
1 çay bardağı. yoğurt
1 çay kaşığı. kabartma tozu
1 çay kaşığı. tuz

ÜZERİ İÇİN:

1 domates
1 tatlı kaşığı. salça
2 çorba kaşığı. zeytinyağı
sosis,salam,sucuk,zeytin
kaşar peyniri rendesi
kekik

HAZIRLANIŞI:

1 su bardağı. un karıştırma kabına alınır.una tuz ve kabartma tozu eklenerek
karıştırılır.ortası havuz şeklinde açılır. içine sıvıyağ ve yoğurt ilave edilerek
az su ile hamur yoğrulur.hamur kulak memesi kıvamında olmalı.
hazırlanan hamur yağlanmış tavaya alınarak tavanın dibine yayılır.daha
sonra rendelenmiş domates, salça ve zeytinyağı ile sos yapılır.sos hamurun
üzerine sürülür.en üste de zeytin sosis,salam ve sucuk doğranarak eklenir.
üzerine kaşar rendelenerek tavanın kapağı kapatılır kısık ateşte ağır ağır pişirilir

GULLAC


GÜLLAÇ

MALZEMELER:

4 Su bardağı süt
2 Su bardağı tozşeker
1 Paket güllaç
250 gr dövülmüş ceviz
Çeyrek çay bardağı gül suyu
1 Adet nar

YAPILIŞI:

Sütü ısıtın. 2 Su bardağı tozşekeri ilave edip, kaynatın. Geniş bir tepsiye dökün. Güllaçları parçalara ayırın, tepsi içinde ıslatın. Ortasına dövülmüş ceviz koyun.Kenarlarını ortada toplayıp, katlayın.Katladığınız güllaçları başka bir tepsiye dizin.Kalan sütü üzerine dökün. Gül suyu ilave edip, üzerini nar taneleriyle süsleyerek servis yapın.

VISNE RECELI


VİŞNE REÇELİ

MALZEMELER:

1 kg. vişne
1 .5-2 kg. şeker
1.5 gram limon tuzu veya bir limon suyu kullanılır.

YAPILIŞI:

Vişneler bol su ile yıkanıp, sapları koparılır, çekirdekleri çıkarılıp, sonra bir kat şeker bir kat vişne olmak üzere en üste şeker gelecek şekilde geniş bir tencereye katlanarak konur. Bir gece veya 4-5 saat kendi haline bırakılır. Şeker vişnenin suyunu emer ve eriyerek sulanır. Ertesi gün vişnelere hiç su ilave edilmeden pişirilir, vişneler bir süre piştikten sonra delikli kepçe ile dışarı alınır, şurup karıştırılarak koyulaştırılır, sonra vişneler şuruba tekrar konarak limon tuzu veya limon suyu ilave edilir. 4-5 dakika daha pişirildikten sonra tam kıvamında iken ateşten indirilir ve sıcak sıcak temiz ve kuru kaplara doldurulur.

YALANCI PIZZA


YALANCI PİZZA

MALZEMELER:

10 adet sosis
4 sivribiber
2 domates
10 adet mantar
1 çorba kaşığı. salça
1 çorba kaşığı. ketçap
karabiber, pul biber, kekik, su
4 patates

ÜZERİ İÇİN:

150 gr kaşar peyniri.
.
HAZIRLANIŞI:

Patatesleri küp şeklinde doğrayın ve kızartın.
Biberleri,mantarları,domatesleri küp şeklinde doğrayıp hazırlayın.
Tavaya sıvıya alın.Üzerine biberleri ve mantarları alın
sotelerin.Üzerine domatesi ekleyin.
Patatesleri kızarınca kesilmiş olan sosisleri ekleyin
ve bir kez daha çevirin.
Fırın kabına patatesli ve sosisleri yerleştirin.
Üzerine mantarlı karışımı ekleyin.
Üzerine salça ve ketçap ekleyin.
Baharatları ekleyip fırına verin
pişmesine yakın fırından alıp üstüne kaşarı rendeleyin.
5 dakika daha fırınlayın dilimleyerek servis edin.

AYVA KOMPOSTOSU


AYVA KOMPOSTOSU (HOŞAFI)

MALZEMELER:

2 Ayva
5 Su Bardağı Su
2 Su Bardağı Tozşeker
3 Karanfil
1 Yemek Kaşığı İzmir Üzümü
1 Yemek Kaşığı Soyulmuş Badem

YAPILIŞI:

Ayvaların kabuklarını soyun. Küp şeklinde doğrayıp bir tencereye alın. Üzerine şeker ve su ilave edin. Ayvanın çekirdeklerini ve karanfili de tencereye ekleyip kaynatın.Su kaynamaya başladığında ateşi iyice kısıp 20 dakika kısık ateşte pişirin. Tencereye üzümleri ekleyip ateşten indirin. Soğuyunca kaselere boşaltıp bademleri ekleyerek servis yapın.

ELMA HOSAFI



ELMA HOŞAFI

MALZEMELER:

6 adet elma
1 bardak toz şeker
Çeyrek limon
3 bardak su

YAPILIŞI:

Bütün elmanın ortası oyacakla çıkarılır, etrafı soyularak soğuk suya konur. Kaynar suya limonun dörtte biri sıkılarak elmalar atılır. Piştikten sonra şekerler ilave edilir, 5 dakika sonra ateşten alınır. Soğuduktan sonra servis edilir.

(elmaları isterseniz küp şeklinde doğrayabilirsiniz)

KURU UZUM HOSAFI



KURU ÜZÜM HOŞAFI

MALZEMELER:

250 gr kuru üzüm
2 su bardağı şeker
5-6 bardak su


YAPILIŞI:

Kuru üzümlerin saplarını ayıkladıktan sonra güzelce yıkayın. Üzümleri bir tencereye koyarak üzerine 5-6 bardak su ilave edin. Kuru üzümler hafif yumuşayıncaya kadar pişirin. İki su bardağı şekeri tencereye ilave ettikten sonra bir iki taşım daha kaynatıp, ateşten alın. Soğuk olarak servis yapın.

UC RENKLI PATATES SALATASI


ÜÇ RENKLİ PATATES SALATASI

MALZEMELER:

1,5 kilo patates
1 kase mayonez
2 limon suyu
3-4 tane havuç rendesi
1 demet maydanoz
1 demetten biraz az taze soğan
3-4 tane pancar turşusu
tuz, kornişon turşu
kek kalıbı

HAZIRLANIŞI:

Patatesleri iyice haşlayıp soyup doğrayıp püre haline getiriyoruz.Üzerine mayonez,limon suyunu ve tuzu ilave edip karıştırıp üçe bölüyoruz karışımı.
Kek kalıbının içine streç film döşüyoruz.İlk patates karışımına havuç rendelerini koyup karıştırıyoruz.İlk karışımı kalıba güzelce
yerleştiriyoruz.Sonra ikinci karışıma kıyılmış maydonoz ve taze soğanları koyup karıştırıyoruz ve kalıba güzelce yerleştiriyoruz. Son karışımımıza ezilmiş püre haline getirilmiş pancar turşularını döküp karıştırıyoruz ve kalıba döküyoruz.Bir müddet buzdolabında bekletiyoruz. Böylece ilk kat turuncu,ikinci kat yeşilli sarılı,üçüncü kat kırmızı
olarak üç renkli patates salatamızı hazırlamış oluyoruz.Dolaptan çıkardıktan sonra dilimleyip çay saatlerimizde değişik bir görüntü ve tat oluyor.

(siz istediğiniz renklerle deneyebilirsiniz)

LIMONATA TARIFI


LİMONATA TARİFİ

MALZEMELER:

1 su bardağı şeker
7 bardak su
4 adet limon

HAZIRLANIŞI:

Limonlar yıkandıktan sonra rendenin ince tarafı ile rendelenir. Limonların içi de küçük küçük doğranır Şekerle iyice elimizle karıştırılarak iyice ezilir su ilave edilir karıştırılır.Yapılan karışım bir süre bekletilir tülbentten süzülerek soğutulur.

(damak tadına göre su ilave edilebilir)

MUZLU SUT



MUZLU SÜT

MALZEMELER:

2 bardak süt
2 adet muz
1 çorba kaşığı şeker
4- 5 parça buz (istenirse)

HAZIRLANIŞI:

Muzları küçük küçük doğrayıp püre haline getirdikten sonra muzları ve sütü rondoda iyice karıştıralım ve buzları ve şekeri de koyup tekrar iyice karıştıralım.

(yaz aylarında herkesin bayılacağı bir içecek)

INCIRLI TATLI




İNCİRLİ TATLI

MALZEMELER:

KEK:

6 adet kuru incir, suda ıslatılmış, ufak doğranmış
1 su bardağı ceviz içi
1 su bardağı toz şeker
1 su bardağı un
3 yumurta
1 paket kabartma tozu

ŞERBETİ:

1,5 su bardağı su
1 yemek kaşığı nescafe
yarım su bardağı toz şeker

MUHALLEBİ:

2 yemek kaşığı nişasta
2 yemek kaşığı un
1lt süt
5 yemek kaşığı toz şeker
inmeye yakın 50gr tereyağı
piştikten sonra 1 poşet toz krem şanti

HAZIRLANMASI:

Kek için yumurta ve şekeri mikserle iyice çırpın, cevizi, unu, kabartma tozunu ileve edip tekrar karıştırın. En son küçük doğranmış inciri ekleyip kaşıkla karıştırıp yağlanmış dikdörtgen borcama dökün ve 160C de pişirin (incirden dolayı düşük ısıda pişmesi gerekiyor).
Pişerken kremşanti haricindeki malzemelerle muhallebiyi pişirin. Piştikten 5 dakika sonra 1 poşet toz kremşantiyi ekleyip mikserle iyice çırpın.
Kek piştikten sonra fırından çıkarıp 3-4 dakika. havalandırın.
Şerbet malzemelerini karıştırıp (pişirmeden) kekin üzerine kaşıkla dökün. 5 dakika sonra muhallebiyi üzerine yayın, buzdolabında 2-3 saat bekletin dilimleyerek servis edin.

KIYMALI BOREK



KIYMALI BÖREK

İÇ MALZEMELERİ:

250-300gr kıyma
3 orta boy kuru soğan
yarım demet maydanoz
2-3 yemek kaşığı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı karabiber
1 çay kaşığı pul biber
1 tatlı kaşığı tuz

HAZIRLANIŞI:

Kıymayı yağ ile tavaya koyup suyunu çekene kadar kavurun. Küp küp doğradığınız kuru soğanı ekleyip soğanlar ölene kadar ağzı açık şekilde kavurmaya devam edin.
Soğanlar ölünce baharatları ve maydanozu ekleyip soğumaya bırakın.

AYRICA:

1 kg yufka (6 yufka)
2 yumurta
1,5-2 su bardağı süt
1 çay bardağı sıvıyağ

HAZIRLANIŞI:

Süt, 1 yumurta ve yağı karıştırıp harcı hazırlayın.
Tepsiyi yağlayıp 1 yufkayı kenarlardan taşacak şekilde tepsiye serin. 2. yufkayı ikiye bölüp buruşuk şekilde yayın, üzerine sütlü karışımdan biraz dökün.
Kıymalı içi ikiye bölün. Yarısını yufkanın üzerine yayın. 3.4 yufkayı ikiye bölüp buruşuk şekilde kıymanın üzerine serin, tekrar sütlü harçtan dökün. Kalan kıymalı harcı üzerine yayın.
5. yufkadan tepsinin tam üzerini örtecek şekilde bir parça ayırın, kalanı kıymanın üzerine serip sütlü karışımdan dökün. tepsinin kenarından taşanları içe katlayın, üstüne sütten gezdirin.
Ayırdığınız yufkayı serip 2-3 yemek kaşığı sütün içine kırıp çırptığın yumurtayı sürün. Dilerseniz üzerine çörekotu serpip 200C fırında üzeri kızarana kadar pişirin.

SU BOREGI




SU BÖREĞİ

MALZEMELER:

Yarım kg un
4 Adet yumurta
Yarım limonun suyu
Yeteri kadar tuz
Yeteri kadar nişasta

İÇİ İÇİN:

400 Gr beyaz peynir
1 Demet maydanoz

SOS İÇİN :

1 Su bardağı süt
250 Gr tereyağı
3 Adet yumurta

HAZIRLANIŞI:

Un, yumurta, yarım limon suyu ve tuzu su koymadan yoğurun.
Hamuru hazırlayın ve 15 dakika dinlendirin.
Dinlendirdiğiniz hamuru 8 eşit parçaya bölün.
Nişasta ile kağıt kalınlığında açın.
Sosu hazırlamak için tereyağını eritin.
Süt ile yumurtaları çırpıp tereyağını ilave edin.
Peyniri rendeleyin ve maydanozu kıyıp peynire ilave edip karıştırın.
Açtığınız hamurları büyük bir tencerede kaynayan suya atın karıştırarak biraz haşlayın, sonra buzlu suya çıkartın.
Yağlamış olduğunuz tepsiye 4 hamuru büzerek yerleştirin ve üzerine sostan sürün.
Üzerine hazırlamış olduğunuz peynirli harçtan koyun ve kalan 4 hamuru da aynı işlemden geçirip aynı şekilde tepsiye döşeyin.
Artan sosu üzerine dökün ve 160 dereceli fırında 40 dakika pişirin

BANYOLU BOREK


BANYOLU BÖREK

MALZEMELER:

1/2 Kalıp Tuzsuz Beyaz Peynir
Kırmızıbiber, Karabiber, Kimyon
Maydanoz
3 Adet Yufka
1/2 Paket Margarin
1 Yumurta Sarısı
Çörekotu

YAPILIŞI:

Ön hazırlık olarak böreğin harcını hazırlayıp bekletin. Bunun için tuzu alınmış beyaz peyniri ufalayın. Dilerseniz içine ince ince kıyılmış maydanozu koyun Kırmızıbiber, karabiber, kimyonu ekleyin iyice karıştırın.
Margarini eritip, soğutun. İlk yufkayı serin ve üzerine yağlayın. Üzerine ikinci yufkayı serin. Aynı işlemleri bütün yufkalar için tekrarlayın. Keskin bir bıçakla, sigara böreği yufkası şeklinde 16 üçgen parça kesin. Her parçanın geniş kenarına peynirli harçtan koyarak, geniş sigara böreği gibi sarın.
Geniş bir tencereye soğuk su koyun. Bütün börekleri içine açılmayacak şekilde yavaşça koyun. Suyun içinde yarım saat bekletin. Bu sürenin sonunda börekleri tencereden çıkarın. İki elinizin arasında sıkın. Yağlanmış fırın tepsisine dizin. Üzerine çırpılmış yumurta sarısı sürün. Dilerseniz çörekotu ve susam serpin. 180 dereceye ayarlanmış fırında altın sarısı renk alana dek pişirin

AVAZ PASTA




AVAZ PASTA

MALZEMELER:

Yarım su bardağı dövülmüş ceviz
2 adet elma
2 adet muz
1 paket krem şantî
1 su bardağı süt
1 paket bisküvi
Yarım paket çikolata sosu
Hindistan cevizi


YAPILIŞI:

Elmaları ve muzları minik minik doğrayın. Krem şantiyle sütü çırpın Bisküvileri parçalayın.ekleyin Cevizi de ekleyerek,tekrar karıştırın. İstediğiniz şekildeki bir kabın içine yağlı kağıt serin. (Veya streçfilm) Harmanladığınız bu malzemeleri yağlı kağıdın üzerine dökün.
Buzdolabında bir gece bekletin. Donmuş olan pastayı düz bir tabağa ters olarak çevirin. (Çikolata sosunu paketin üzerindeki gibi hazırlayın ve pastanın üzerine dökün). Arzuya göre hindistancevizi fındık veya ceviz ile süsleyerek servis yapın.

KEREVIZ SALATASI



KEREVİZ SALATASI

MALZEMELER

3 adet kereviz başı
3 çorba kaşığı yoğurt süzme yoğurt
1 çorba kaşığı mayonez
1 limonun suyu
1 çorba kaşığı zeytinyağı
1 adet portakal
Ceviz


YAPILIŞI:

Kerevizleri soyun rendeleyin.
Yoğurdu pürüzsüz bir kıvam alıncaya kadar çırpın Mayonezi ekleyip karıştırmaya devam edin. Zeytinyağı, limon suyu ve tuz ekleyip, sos yağı çekene kadar karıştırın.
Rendelenmiş kerevizi ekleyin.
Portakalı ince halka şeklinde kesin. Kereviz salatasını portakal dilimlerinin üzerine koyun. Ceviz ile süsleyip servis yapın.

IKI KATLI KOKTEYL SALATA



İKİ KATLI KOKTEYL SALATA

MALZEMELER:

5 Orta Boy Patates
5 Havuç
1 Kahve Fincanı
Zeytinyağı
1 Su Bardağı Yoğurt
1 Demet Dereotu
1 Limon
1 Diş Sarımsak


YAPILIŞI:
Patatesleri iyice haşlayıp soyduktan sonra püre haline getirin ezin.
Zeytinyağı,tuz ve limon ile iyice karıştırıp payreks tabağa yayın.
Havuçları rendeleyip, bir çay bardağı zeytinyağı ve bir tutam tuz ile soteleyin
Karışımı patates püresinin üzerine döküp, hazırladığınız sarımsaklı yoğurt ile üzerini kaplayın isteğe göre süsleyip servis yapın

GARNITUR PATATES


GARNİTÜR PATATES

MALZEMELER:

3-4 orta boy patates
2 su bardağı süt
1 kase kaşar peyniri rendesi
1 yemek kaşığı dolusu tereyağı
Yeteri kadar tuz, karabiber, pul biber


YAPILIŞI:

Patatesleri biraz haşlayıp, 1 cm kalınlığında yuvarlak dilimler halinde kesin. Yayvan bir fırın kabına balık sırtı gibi dizin. Üzerine süt ilave edin. 230 derecede ısıtılmış fırında pişirin.
Sütün yarısı çekilince tereyağı, tuz, karabiber ve pul biber gezdirin. Patatesler güzelce kızarınca kaşar rendesi serpin. Tekrar 2-3 dakika fırınlayın. Sıcak olarak tek başına veya et yemeklerinin yanında servise edebilirsiniz.

SACAKLI MANTI



SAÇAKLI MANTI

MALZEMELER:

5 adet yufka
2 adet tavuk göğsü ve suyu
2 su bardağı nohut
1 kase yoğurt
3-4 diş sarımsak
Yeteri kadar kırmızı pul bîber, tuz, karabiber, maydanoz


YAPILIŞI:

Yufkaları tek tek oklavaya( çok sıkı olmasın) sarıp bozmadan oklavayı çıkarın. sardığınız yufkaları bir parmak kalınlığında kesin.
Daha önceden ıslattığınız nohut ve tavuğu birlikte pişirin. İçerisine tuz ve karabiber ilave edin. Tepsiye kesilmiş yufkaları dağıtarak yayıp on dakika fırında tutun. Fırından çıkarıp üzerine dilimlenmiş tavuk ve nohutları serpiştirin. Tavuk suyunu üzerine gezdirin.
Tekrar fırına sürüp( suyunu çekinceye kadar) 10 dakika fırında pişirin. Fırından çıkarınca üzerine sarımsaklı yoğurt gezdirip kırmızı pul biber ve doğranmış maydanoz serpin. Servis tabağına alıp, sıcak olarak servise yapın.

KOLAY MANTI


KOLAY MANTI

MALZEMELER:

1 paket mantı makarna
250 gr kıyma
1 baş soğan
1 çay bardağı sıvı yağ
2 su bardağı yoğurt
3 diş sarımsak
5 su bardağı su
Yeteri kadar tuz, karabiber, pul biber


YAPILIŞI:

Soğanı rendeleyin; kıymaya soğanı, tuzu ve karabiberi ekleyerek yoğurun. Mantı makarnalarının içlerini hazırladığınız köfte harçları ile doldurun. Tencereye beş su bardağı suyu koyun, içine tuz ilave edip kaynatın. Hazırladığınız mantı makarnaları kaynamakta olan suya atıp 15 dakika haşlayın.(makarnalar pişene kadar)
Suyunu süzüp geniş bir servis tabağına alın. Sarımsakları ezip yoğurtla karıştırın. Sıvı yağı tavada kızdırıp içine pul biber veya toz kırmızı biber ekleyerek kavurun.
Mantı makarnanın üzerine sarımsaklı yoğurt ve kızdırılmış biberli yağı gezdirin. Sıcak olarak servise sunun.

ISPANAKLI MANTI


ISPANAKLI MANTI

MALZEMELER:

250 gr Un
100 gr Süt
2 Adet Yumurta
150 gr Taze Ispanak Yaprağı
100 gr Kıyma
Yarım Demet Maydanoz
Karabiber, Tuz

YAPILIŞI:

Ön hazırlık olarak ıspanak yapraklarını yıkayıp, mikserden geçirin. Geniş bir kap içinde unu, sütü, yumurtayı ve püre halindeki ıspanağı karıştırın bir hamur elde edin. Sulu ve yumuşak kaldıysa biraz daha un ilave edin. Sertleşene kadar yoğurun. Bezelere ayırın. Üzerine nemli bir bez örterek bir süre dinlendirin.
Mantının içi için, kıymayı ve ince kıyılmış maydanozu karıştırıp hazırlayın.
Hamuru olabildiğince ince açın. Kareler şeklinde kesin. Her bir karenin içine malzeme koyun. Üçgen şeklinde katlayın. Hamurların etrafına çabuk açılmaması için yumurta akı sürün. Suyu kaynatın. İçine az miktarda tuz ve sıvı yağ koyun. Kaynayan suya mantıları atın haşlayın.
Haşladıktan sonra süzerek servis tabağına alın. Üzerine yoğurt ve yağda kızartılmış kırmızı biber dökerek servis yapın.

SPAGETTI NAPOLITEN


SPAGETTİ NAPOLİTEN

MALZEMELER:

3 çorba kaşığı margarin
1 çorba kaşığı ince doğranmış soğan
1 orta boy domates
1/2 çay kaşığı tuz
taze çekilmiş karabiber
1 çorba kaşığı tuz
300 gr spagetti
1 su bardağı domates
25 gr rendelenmiş kaşar yada parmesan peyniri


YAPILIŞI:

Önce bir tencereye 1 çorba kaşığı margarini koyup, eritin. Yağ kızınca soğanı ilave dip, sürekli karıştırarak, birkaç dakika, soğanlar pembeleşmeye yüz tutuncaya kadar kavurun Domatesleri ilave edip birkaç dakika daha pişirin. Tuz ve biberi katıp, karıştırın. Tencereyi ateşten alın.
Bir başka tencerede spagettiyi hafif diri kalacak biçimde pişirin. Bir süzgece aktararak süzüp, temiz ve kuru bir tencereye alın. Kalan margarini ve domates sosunu ilave edin. Tuz ve biberini kontrol edip, gerekirse ekleyin. Soğanlı domatesi katın. İki dişli çatalla, makarnaları ezmeden karıştırın.
Spagetti napoliteni, yanında ayrıca rendelenmiş peynirle birlikte sıcak olarak servis yapabilirsiniz.

KIYMALI SPAGETTI


KIYMALI SPAGETTİ

MALZEMELER:

1 Paket Spagetti makarna
200 gr Yağsız Kıyma
1 Soğan
1 Havuç
1 Domates
8-10 Dal Maydanoz
2 Çorba kaşığı Margarin
Tuz, Karabiber

YAPILIŞI:

Spagettiyi tuz ilave edilmiş bol kaynar suda haşlayın. Soğanı ince ince doğrayın. Havucu temizleyip rendeleyin. Domatesin kabuğunu soyup küp küp doğrayın. Maydanozu yıkayıp ince ince kıyın.
Margarini tavada eritip soğanı pembeleştirin. Kıymayı ekleyip kavurun. Havucu ekleyip 3-4 dakika daha kavurun. Domatesi ilave edip karıştırın. Tuz ve karabiber ekleyip karıştırarak 5- 6 dakika suyunu bırakıp çekene kadar pişirin. Ateşten alıp maydanozu ilave edin ve karıştırın. Spagettiyi süzüp servis tabağına alın. Ortasına kıymalı sosu döküp sıcak olarak servis yapın.

AKDENIZ SOSLU MAKARNA


AKDENİZ SOSLU MAKARNA

MALZEMELER:

1 Paket Spagetti makarna
4 Domates
5 Sivribiber
200 gr Zeytin
2-3 Diş Sarımsak
1 Kaşık Domates Salçası
3-4 Dal Maydanoz
1 Kase Rendelenmiş Kaşar Peyniri
2 Çorba Kaşığı Zeytinyağı
Tuz, Kekik
Bir Tutam Nane


YAPILIŞI:

Spagettiyi paketin üzerindeki tarife göre haşlayın. Domatesleri rendeleyin, biberlerin çekirdeklerini ayıklayıp ince ince doğrayın. Zeytinlerin çekirdeklerini çıkarın, sarımsakları ezin.
Yağsız teflon tavada biberleri kavurup domatesleri ekleyerek pişirin. Suyunu çekince sarımsak, salça, tuz ve baharatları ekleyip karıştırın. Zeytinleri ilave edip ateşten alın. Maydanozu yıkayıp ince ince kıyın ve ayrı bir kapta kaşar peyniri ile karıştırın.
Spagettiyi süzüp servis tabağına alın. Üzerine önce domates sosunu ardından peynirli karışımı dökün ve zeytinyağını gezdirin. Sıcak olarak servis yapın.

LOR PEYNIRLI MEZE



LOR PEYNİRLİ MEZE

MALZEMELER:

1 Su Bardağı Lor Peynir
2 Adet Rendelenmiş Salatalık
1 Demet Dereotu
Yarım Limonun Suyu
Tuz
Süslemek İçin: Kırmızı Biber


YAPILIŞI:

1 su bardağı lor peynirini,2 adet iri rendelenmiş salatalık,1 demet ince kıyılmış dereotu,yarım limonun suyunu ve yeterince tuzu iyice harmanlayalım
Çukur bir kaseye sıkıştırarak,doldurun.Kaseyi servis tabağına ters çevirerek,lor peynirli karışımı çıkarın.Üzerini kırmızı toz veya pul biberle süsleyip,servis yapın.

PIYAZ



PİYAZ

MALZEMELER:

250 gr Kuru Fasulye
1 Su Bardağı Sirke
1 Adet İri Soğan
1 Demet Maydanoz
Sos İçin
Tuz , biber
2 Çorba Kaşığı Sirke
6 Çorba Kaşığı Zeytinyağı
Süslemek İçin
2 Orta Boy Domates
2 Katı Haşlanmış Yumurta

YAPILIŞI:

1 gün önceden ıslatılmış fasulyelerin üzerlerini birkaç parmak aşacak kadar soğuk su koyup, harlı ateşte bir taşım haşlayın Ağır ateşte yumuşayıncaya kadar pişirin. Pişme suyunda ılınmaya bırakın. Süzdürüp çukur bir kaba alın. Bir bardak sirkeyi koyup üzerini bir kapakla kapatın. Fasulyeleri yaklaşık 2 saat sirke içinde dinlenmeye bırakın.
Sosu için tuz, biber ve sirkeyi çukur bir kapta iyice karıştırın. Sürekli çırparak zeytinyağını yedirin. 2 saatin sonunda fasulyelerin sirkesini süzün. Piyazlık kesilmiş soğan ve iri kıyılmış maydanoz ile sirkeli salata sosunu ilave edip iyice harmanlayın Piyazı bir servis kabına aktarıp (isteğe göre)
domates, haşlanmış yumurta dilimleri ve siyah zeytin ile süsleyip servis yapın.

PATATES KROKET



PATATES KROKET

MALZEMELER:

3 Adet Orta Boy patates
2 Adet Yumurta
1 Tatlı Kaşığı Nişasta
2 Çorba Kaşığı Ezilmiş Beyaz Peynir
3-4 Dilim Salam
1/2 Su Bardağı Un
1 Adet Yumurta Sarısı
1/2 Su Bardağı Galeta Unu
Tuz , Karabiber
Kızartmak İçin Sıvıyağ


YAPILIŞI:

3 adet patatesi iyice haşladıktan sonra, rendeleyelip ezin. Üzerine 2 yumurtayı, 1 tatlı kaşığı nişastayı, karabiberi, 2 çorba kaşığı ezilmiş beyaz peyniri,minik minik kesilmiş salamları ilave edelim. Tüm malzemeyi iyice yoğuralım.
Patates hamurundan ceviz iriliğinde parçalar koparalım. Yuvarlayarak kurabiye, şekli verelim. Patates toplarını önce una, sonra çırpılmış yumurta sarısına son olarak da galeta ununa bulayalım. Derin bir tavada sıvı yağı kızdıralım. Patates toplarını kızgın bol sıvı yağda, tavayı ara sıra sallayarak lokma gibi kızartalım. Fazla yağının süzülmesi için kağıt mutfak havlusu serili tabağa alalım. Ilınınca servis yapalım.

KOPOGLU


KÖPOĞLU

MALZEMELER:

1 Adet Patlıcan
1 Adet Patates
1 Adet Kabak
1 Adet Havuç
3 Adet Sivribiber
1 Su Bardağı Sıvıyağ
Tuz

YAPILIŞI:

1 adet patlıcan,patates,kabak,havuç ve 3 adet sivri biberi küp küp doğrayın.1 su bardağı sıvıyağı kızdırın.Sırayla,patates kabak,havuç patlıcan ve sivribiberleri kızartın.
Kızarttığınız sebzeleri geniş bir kabın içinde karıştırın.4 diş dövülmüş sarımsağı,1 kase süzme yoğurdun içine alıp iyice karıştırın,sebzelerin üzerine gezdirin.
2 çorba kaşığı sıvı yağı kızdırın.İçine kırmızı biberi ekleyin.Yoğurdun üzerine döküp,servis yapın.

KASARLI BIFTEK


KAŞARLI BİFTEK

MALZEMELER:

1 kg biftek
2 yemek kaşığı zeytinyağı
4 adet patates, haşlanmış ve ezilmiş
1,5-2 su bardağı süt
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı karabiber
150gr dil peyniri

HAZIRLANMASI:

Bir tencereye 2 yemek kaşığı zeytinyağı koyarak bifteklerin tek tek altını ve üstünü kızartın. (Kızarttıklarınızı tencerenin bir köşesinde toplayın, hepsi kızarınca biftekleri tencereye yayın.) Daha sonra tencerenin ağzını kapatıp biftekler bıraktıkları suyu çekip yumuşayana kadar aynı tencerede pişirin.
Bifteklerinizi fırın kabınıza yayın. Üzerlerine bir miktar tuz ve karabiber serpin. Etlerin üzerini folyo ile kapatıp kabınızı bir köşeye alın.
Bu arada haşlayıp iyice ezdiğiniz patateslere bir yemek kaşığı tereyağını ocağın üstünde karıştırarak yedirin. Soğuk sütü azar azar ilave ederek -karıştırmaya devam ederek- pürenizi hazırlayıp tuzunu ilave edin. Püre eğer pütürlüyse blendırdan geçirin. (özellikle yumuşak bir püre olmalı, kek hamuru kıvamında olcak) Püreyi etlerin üzerini kapatacak şekilde sürün.
200C'lik fırına koyup pürenin üzeri hafif kuruyana kadar fırında tutun. (20-25 dakika kadar)
Dil peynirlerini( veya kaşar da olur) tel tel ayırın ve pürenin üzerini tamamen kapatacak şekilde yayın, tekrar fırına verip eriyen peynirler hafif kızarmaya başlayana kadar pişirin. Börek gibi dilimleyerek servis yapın.

SEHRIYELI PILAV


ŞEHRİYELİ PİLAV

MALZEMELER:

2 su bardağı pilavlık (baldo) pirinç
1 çay bardağı arpa şehriye
2 yemek kaşığı tereyağı
3 su bardağı kaynamış su
1 tatlı kaşığı tuz

HAZIRLANMASI:

Pirinci 3 kez suyunu değiştirmek suretiyle yıkayıp sıcak suda yarım saat ıslatın.
Tencereye arpa şehriyeleri koyup karıştırmak suretiyle pembemsi kavurun. ateşi söndürüp tencerenin biraz soğumasını bekleyin. yoksa tereyağı hemen yanıp kararabilir.
Şehriyelere tereyağını ilave edip yağ eriyene kadar karıştırın. pirinçlerin suyunu süzüp tencereye ekleyin. karıştırmaya devam edin. pirinçler parlak bir hal alana kadar kavurun.
Su ölçüsü bire bir buçuktur. kaynamış suyu pirinçlere ilave edip tuzunu da koyduktan sonra orta hararetli ateşte suyunu çekene kadar pişirin (varsa tavuk veya et suyu konulabilir).
Piştikten sonra tencerenin kapağı ile tencere arasına bir peçete veya kağıt havlu koyup pilavı demlenmeye bırakın.

ETLI KURU FASULYE


ETLİ KURU FASULYE

MALZEMELER:

2 su bardağı kuru fasulye
1kg kemikli kuzu eti (kuzu kol)
4 adet orta boy kuru soğan
2-3 yemek kaşığı zeytinyağı
yarım yemek kaşığı domates salçası
yarım yemek kaşığı biber salçası
4-5 adet kurutulmuş acı sivribiber
1 tatlı kaşığı tuz

HAZIRLANMASI:

Kuru fasulyeleri akşamdan veya ertesi gün sabah erken saatlerden tencereye koyup yıkayın. üzerini 4-5 parmak geçecek kadar soğuk su koyun. tencereyi ocağa koyup 1 taşım kaynatın. altını kapatıp 6-7 saat bekletin. bu süreden sonra tencereyi tekrar ocağa alıp kısık ateşte kendi suyunda fasulyeler yumuşayana kadar pişirin. (suyu az gelirse kaynamış su ekleyin.)
Fasulyeler pişerken ayrı bir geniş tencereye 4 adet kuru soğanı yemeklik doğrayın. zeytinyağını koyun. etleri yıkayıp ilave edin. ocağa alıp etler bıraktıkları suyu çekene kadar kavurun. (bu arada fasulyeler pişmeye devam etsin). daha sonra etlere salçaları ve acı biberleri ekleyin. etlerin üzerine çıkacak kadar kaynar su ilave edin. etler yumuşayana kadar iyice pişirin.
Her ikisi de pişince fasulyeleri etlerin üzerine boşaltın. eğer fasulye ete göre fazla görünüyorsa bir kısmını piyaz yapmak için ayırın. (çünkü her fasulyenin şişme oranı farklı olabilir). tencereye tuzu da ilave edip 1-2 taşım kaynatın. artık yemeğiniz servise hazırdır...

HAZIR YUFKADAN KOL BOREGI



HAZIR YUFKADAN KOL BÖREĞİ

MALZEMELER:

4 yufka
1,5 su bardağı süt
1 yumurta
3 yemek kaşığı zeytinyağı
beyaz peynir
kıyılmış maydanoz
1 yumurtanın sarısı
çörek otu

NOT : İç malzemesini isteğe göre değiştirebilirsiniz.

HAZIRLANMASI:
Süt, yumurta ve yağı bir kaseye alıp iyice çırpın.
Ezilmiş beyaz peyniri ve kıyılmış maydanozu ayrı bir tabakta karıştırın hazırlayın.
Yufkanın birini masaya yayın. yarısına kadar harçtan sürün. diğer yarısını yufkanın dörtte üçünü kaplayacak şekilde kapatın aynı harçtan onun da üzerine sürün.
Peynirli içi yufkanın üzerine yayın. yufkanın kenarlarını içe doğru kıvırıp yufkayı rulo şeklinde dolayın ruloyu ortadan ikiye kesin ve yağlanmış tepsiye yanyana dizin. aynı işlemi diğer üç yufka içinde yapın. sütlü harçtan arttıysa ruloların üzerine sürün. bir yumurtanın sarısını çırpıp ruloların üzerine sürün. çörek otu serpip börekler kızarana kadar pişirin.

MANTI



MANTI

MALZEMELER:

HAMUR MALZEMELERİ:

2 su bardağı un
1 yumurta
1 tatlı kaşığı tuz
ılık su

İÇ MALZEMELERİ::

400 gr kıyma
2 kuru soğan
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı karabiber

ÇORBA MALZEMELERİ

2,5 yemek kaşığı tereyağı
yarım yemek kaşığı biber salçası
yarım yemek kaşığı domates salçası
1,5 litre kaynamış su
1 tatlı kaşığı tuz
2 su bardağı soğuk su

HAMURUN HAZIRLANMASI:

2 su bardağı un, 1 yumurta ve 1 tatlı kaşığı tuzu geniş bir kaba alın. azar azar ılık su ekleyerek oldukça sert bir hamur yapın.
Hamurun üzerini kapatıp içi hazırlayana kadar dinlendirin.
için hazırlanması:
2 soğanı rondoda incecik kıyın. 400 gr kıyma, 1 tatlı kaşığı tuz ve bir tatlı kaşığı karabiber (isterseniz biraz da kırmızı biber) ile karıştırıp köfte harcı gibi yoğurup bekletin.

MANTILARIN YAPIMI:

Hamuru beze haline getirin. eğer çok büyük açamayacaksanız 2 beze yapın.
Hamuru yarım mm kalınlığında (oldukça ince / börek yufkasından biraz daha kalın) açın. açtığınız hamuru 1-1,5 cm'lik şeritler halinde kesin. bu şeritleri üstüste koyup 1,5 cm'lik karelere kesin.
Kıymalı içten parmağınızın ucuyla alıp karelerin ortasına koyun. mantıları bohça gibi veya iki uçları verev gelecek şekilde kapatın.

ÇORBANIN HAZIRLANMASI:

2,5 yemek kaşığı tereyağını, yarım yemek kaşığı biber salçasını ve yarım yemek kaşığı domates salçasını geniş ve derin bir tencereye koyun.tereyağı eriyene kadar kavurun.
Tencereye 1,5 litre kaynamış suyu ekleyin ve 1 tatlı kaşığı tuz atın. su kaynayınca mantıları ilave edin. tahta bir kaşıkla (yapışmasınlar diye) yavaş yavaş karıştırın. mantılar pişene kadar 1-2 kez daha karıştırın. (tencerenin ağzını hiç kapatmayın.)
Mantılar pişince tencerenin altını kapatın. mantıların üzerlerine diri kalmaları için 2 su bardağı soğuk su ekleyin.
Mantıları suyuyla birlikte tabaklara alıp sarımsaklı yoğurt ve sumakla servis yapın.

not: diğer yönteme göre yapacaksanız mantıları sade suda haşlayın. sularını süzdürüp tabağa alıp yoğurt ekleyin. üzerlerine de tereyağı+ kırmızı biber ile hazırlanmış sostan gezdirin

Emine Beder


EMİNE S. BEDER


Tariflerini çok sevdiğim ve yakından takip ettiğim ahçılardan biri.Sabah gazetesinin verdiği ekler ve Emine Beder'in Büyük Yemek Kitabı,Çay Saati,Tatlılar,Et Yemekleri,Sebze Yemekler,Pastalar ve Kurabiyeler kitapları büyük titizlikle hazırlanmış muhteşem kaynaklar.
İlerleyen günlerde sizlerle Emine Beder'in tariflerinden beğendiklerimi de paylaşacağım.Kitap ödüllü yarışmalarımız arasında Emine Beder'in de kitapları olabilir.Bizi takip etmeye devam edin.


Emine Sündüz Beder, yemek yazarı.

Emine Sündüz Beder - Doğumu - 2 Ağustos 1960 Türkiye / Konya - Ölümü

1960 yılında Konya'nın Akşehir ilçesinde dünyaya gelmiştir. Annesi, Birinci Dünya Savaşı sonrasında Selanik'ten Akşehir'e göçmüş Rumeli Türklerinin ikinci kuşağındandır. Beder yemek yapmayı Akşehir'in yerlilerinden olan babasından öğrendiğini söylemiştir.

Meslek yüksekokulu elektrik bölümü mezunu olan Emine S. Beder'in 1980 yılında yaptığı evlilikten iki çocuğu vardır.

1994 yılında yurt çapında üç yemek yarışmasını kazanan Emine Beder, aynı yıl Sabah gazetesinin Melodi ekinde yazmaya başlamıştır. Uzun yıllar bu gazetede yazarlık yaptıktan sonra, 1 Numara Yayıncılık'ın çıkarttığı Sofra dergisinde yemek danışmanı ve baş yazar olarak çalışmaya başlamıştır. Aynı dönemde Sabah gazetesi ile birlikte verilen onlarca yemek kitapçığında imzası bulunan Emine Beder, çeşitli televizyon kanallarında ve radyolarda yemek programları sunmuştur.

Emine S. Beder'in İnkılap Yayınevi'nden piyasaya çıkan, altı ciltlik kategorili yemek kitabı ve iki adet de toplu yemek kitabı vardır. Halen Digiturk Elmax kanalında yayınlanan bir yemek programı sunmaktadır.

TARCINLI KEK


TARÇINLI KEK

MALZEMELER:

7 yumurta
6 fincan şeker
7 fincan un,
2-3 fincan sıvıyağ,
1 paket kabartma tozu,
1 tatlı kaşığı toz tarçın,
1 çay bardağı dövülmüş ceviz.

YAPILIŞI:

Yumurta, şeker, yağ, tarçın ve cevizi iyice karıştırın çırpın. üzerine unu ekleyip, bir iki defa daha karıştırdıktan sonra kabartma tozunu ekleyin. yavaşça karıştırın. sıvıyağ ile yağlanmış veya yağlı kağıt serilmiş kek kalıbına dökün, 175C'de pişirin. pişip pişmediğini anlamak için bir kürdanla kontrol edebilirsiniz.
not: bu tarifte tarçın yerine limon kabuğu rendesi de kullanabilirsiniz.

GUL BOREGI



GÜL BÖREĞİ

MALZEMELER:

4 yufka,
yarım kg. kıyma,
1 demet maydanoz,
tuz, karabiber, pulbiber.

HARCI İÇİN:

1,5 su bardağı yoğurt,
2 yumurta,
1 çay bardağı sıvıyağ,
yarım paket kabartma tozu.
(İçine istediğiniz malzemeyi kullanabilirsiniz)

HAZIRLANIŞI:

Önce harcı karıştırın hazırlayın. kıymayı çok az yağla bıraktığı suyu çekene kadar kavurun. maydanoz ve baharatlarla kıymayı karıştırın ocaktan alın.
yufkaları üst üste serip dört eşit parçaya bölün (üçgen şeklinde). en üsttekinin üzerine fırça ile yoğurtlu harçtan sürün. geniş olan uca bir yemek kaşığı kıymalı içten serip rulo haline getirin. rulonun üzerine de yoğurtlu harç sürüp gül şeklinde sarın. tüm yufkalar için aynı işlemi uygulayıp börekleri yarım saat dinlendirin. üzerlerine yumurta sarısı sürüp 200C fırında pişirin.

ELMALI KURABIYE



ELMALI KURABİYE

KURABİYE HAMURU İÇİN:

1 bardak yoğurt,
1 bardak toz şeker,
1 paket margarin (250 gr, eritilmiş),
1 yumurta,
1 paketten 1 çay kaşığı az kabartma tozu
aldığı kadar un .

HAZIRLANIŞI:

Önce un hariç tüm malzemeleri karıştırıyor sonra kıvamı buluncaya kadar unu azar azar ekliyorsunuz kıvamı tutunca iyice yoğuruyorsunuz. bu kurabiye hamurunun iyice yoğrulması gerekiyor yoğurduktan sonra üzerini örtüp içini hazırlamaya başlıyorsunuz. bir tavaya 3 elmayı soyup rendeleyip, 2 yemek kaşığı toz şeker ve 1 yemek kaşığı tarçın ilave ederek pişiriyorsunuz. pişince yarım su bardağından biraz az dövülmüş ceviz ekliyorsunuz.
hamuru üç bezeye ayırıp her bir bezeyi orta boy pizza hamuru genişliğinde merdaneyle açıyorsunuz. (hamur ne çok ince ne de çok kalın olsun) herbirini 8 eşit üçgene bölüp geniş taraflarına 1 tatlı kaşığı kadar elmalı içten koyuyorsunuz. üçgenleri sarıp kıvrılan kenarları üste gelecek şekilde tepsiye diziyor ve 160 derecede hafif pembeleşene kadar pişiriyorsunuz. biraz soğuyunca üzerlerine pudra şekeri serpiyorsunuz.

HUNKAR BEGENDI




HÜNKAR BEĞENDİ


BEŞAMEL SOS MALZEMESİ:

3-4 patlıcan
3 çorba kaşığı un
4 çorba kaşığı tereyağı
2 su bardağı süt
1 tatlı kaşığı tuz

ET MALZEMESİ:

1/2 veya 1 kg kuzu eti,ince şeritler halinde kesilmiş
2 diş sarımsak,doğranmış
1 çorba kaşığı un
1 yemek kaşığı domates veya biber salçası
tuz
karabiber

SOSUN HAZIRLANMASI:

Patlıcanları alimünyum folyoya sarıp ocağın üzerinde veya fırında közleyin. Közlendikten sonra soyup doğrayıp çatalla iyice ezin.
Un ve tereyağını kavurun.
Sütü azar azar yedirin.
Tuzu ekleyin.
Sosu ezilmiş patlıcanlarla birlikte karıştırın.
Tüm karışımı çukur bir tabağa alın.

ETİN HAZIRLANMASI:

Etleri küp şeklinde doğrayın tavaya koyun ve suyunu çekip yumuşayana kadar az sıvıyağ ile pişirin.
Unu ekleyin.
Sarımsakları ve salçayı da ilave ettikten sonra tuz ve karabiberle lezzetlendirin.
Etleri bir borcama koyun.
Servis yaparken tabağa ilk önce beğendisini (sosunu) koyun. sonra beğendinin tam ortasına gelecek şekilde eti yerleştirin.

PEYNIRLI POGACA



PEYNİRLİ POĞAÇA

MALZEMELER:

HAMUR MALZEMELERİ:

3 yumurta (bir tanesinin sarısını üstüne)
1 su bardağı taze yoğurt
1 çay bardağı sıvı yağ
1 paket margarin, oda sıcaklığında
yarım paket kabartma tozu (yeya 1 tatlı kaşığı karbonat)
tuz
aldığı kadar un

İÇ MALZEMELERİ:

beyaz peynir
doğranmış maydanoz

HAZIRLANMASI:

Un hariç hamur için gereken tüm malzemeleri karıştırın. unu azar azar ekleyin yumuşak ama elinize kesinlikle yapışmayan bir hamur elde edin. (Hazırladığınız hamuru en az dolapta bir saat dinlendirin)
Dolaptan çıkınca tekrar yoğurun ve ceviz büyüklüğünde parçalar koparın
Kopardığınız parçaların her birin avcunuzda yuvarlayın. tahtanın üzerine koyup iki elinizin parmak uçlarıyla 3-4 kez bastırarak açın. hamur çok ince olmasın biraz kalın olursa daha iyi olur.
Ortasına iç malzemesinden bir tatlı kaşığı koyun. ve uçlarını kapatın.
Poğaçayı yana yatırıp kapanma yerlerine biraz daha bastırın.
Poğaçaları tepsiye dizip üzerlerine ayırdığınız yumurta sarısını sürün. isterseniz çörek otu serpin. önceden ısıtılmış 200C fırında üzerleri kızarana kadar pişirin.

MAKARNA SALATASI



MAKARNA SALATASI

MALZEMELER:

yarım paket makarna
yarım çay bardağı zeytinyağı
5-6 kornişon turşu
2-3 sivribiber
yarım demet maydanoz
2 salatalık
2 havuç
yarım su bardağı bezelye konservesi
3 su bardağı yoğurt
arzuya göre 2 yemek kaşığı mayonez

HAZIRLANMASI:

Makarnaları tuzlu kaynar suda haşlayıp süzün. daha sonra soğuk sudan geçirin. soğuyunca yarım çay bardağı zeytinyağı ile karıştırın.
Sebzeleri küçük küpler halinde doğrayın. havuçları rendenin ince tarafıyla rendeleyin. hepsini makarnaya ekleyin iyice harmanlayın.
En son yoğurdu ve isterseniz mayonezi ilave edip karıştırın

(acı sevenler üstüne pul biberle süsleyebilir)

FIRINDA KOFTE VE PATATES


FIRINDA KÖFTE VE PATATES

MALZEMELER:

KÖFTE HARCI:

yarım kg az yağlı kıyma
2 dilim bayat ekmek içi, ıslatılmış ve iyice sıkılmış
1 tatlı kaşığı taze çekilmiş karabiber
yarım demet maydanoz,ince doğranmış
2 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
1 diş sarımsak, dövülmüş
yarım tatlı kaşığı tuz
2 yemek kaşığı süt
1 tatlı kaşığı kekik
1 yumurta

DİĞER MALZEMELER:

yarım çay bardağı zeytinyağı
5 patates
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı tuz
6-7 sivribiber
3 domates
yarım çay bardağı kaynar su

HAZIRLANMASI:

Köfte için gereken tüm malzemeleri bir kaba koyup yoğurup harç yapın. (bu harcı bir gece buzdolabında dinlendirirseniz daha lezzetli olur)
Fırın kabına yarım çay bardağı zeytinyağını dökün. patatesleri soyup daire şeklinde kesin. üzerlerine karabiber ve tuz serpip harmanlayın ve tepsiye yayın.
Sivri biberleri ikiye bölün. içlerini çıkartıp patateslerin üzerine yerleştirin. domatesleri soyun ve biberlerin üzerine rendeleyin.
En üste cevizden biraz büyük şekil verdiğiniz köfteleri koyun. yarım çay bardağı kaynar suyu fırın kabındaki malzemelerin üstüne gezdirin. kabın üzerini folyo ile kapatıp 250C fırında patatesler yumuşayana kadar pişirin.

AGLAYAN KEK



AĞLAYAN KEK

MALZEMELER:

4 yumurta
3 kahve fincanı şeker
2 çorba kaşığı kakao
2 çorba kaşığı süt
3 kahve fincanı un
1 paket kabartma tozu
1 paket krem şanti
1 paket çikolata sosu
krem şanti ve çikolata sosu için yeterince süt
1,5 su bardağı süt

HAZIRLANIŞI:

4 yumurta, 3 kahve fincanı şeker, 2 yemek kaşığı kakao, 2 yemek kaşığı süt, 3 kahve fincanı un ve 1 paket kabartma tozunda bir hamur elde edilir ve yağlanmış kare derin bir borcama dökülüp önceden ısıtılmış 175 derece fırında pişirilir.

1 paket hazır çikolata sosu tarife göre hazırlanır ve karıştırılarak soğumaya bırakılır. 1 paket krem şanti 1 su bardağı sütle hazırlanır. Kek pişince fırından çıkar çıkmaz hemen servis edilecek şekilde kesilir ve beklemeden üzerine 1,5 su bardağı süt dökülür. Sütten sonra yine hemen krem şanti sürülür ve üzerine önceden hazırlayıp soğuttuğumuz çikolata sosu dökülür.Soğuyunca buzdolabında bekletilir.

MILFOYLU TALAS BOREGI


MİLFÖYLÜ TALAŞ BÖREĞİ

MALZEMELER:

2 paket milföy hamuru (16 adet)
750g kuzu kuşbaşı et
250g haşlanmış bezelye
2 adet havuç
1 tatlı kaşığı kekik
1 tatlı kaşığı karabiber
1 çay kaşığı tuz
1 çay bardağı doğranmış dereotu
1 yumurtanın sarısı
çörek otu

HAZIRLANMASI:

Etleri yıkayıp tencereye koyun. (etlerin yağsız olmasına dikkat edin)
Etler bıraktığı suyu çekene kadar ara sıra karıştırarak ve kapağı kapalı olarak pişirin.
Tencereye tuz, karabiber, kekik ve dereotunu ekleyin.
Havuçların kabuklarını kazıyın. bezelye büyüklüğünde küpler halinde doğrayın. bunu pişmekte olan etin üzerine ekleyip 2-3 dakika hep birlikte kavurun.
Bezelyelerin suyunu süzüp tencereye ekleyin ve karıştırın. ateşi söndürüp etin soğumasını bekleyin.
Buzluktan çıkardığınız milföyleri tepsiye tek sıra halinde dizin. (etler soğurken milföyler de çözülmüş olacaktır.) hamurların ortasına bir yemek kaşığı etli harçtan koyun ve bohça gibi kapatın. kat yeri alta gelecek şekilde tepsiye aralıklarla dizin. üzerlerine yumurta sarısı sürüp çörek otu serpin. önceden ısıtılmış 200C fırında pişirin.

IMAMBAYILDI



İMAMBAYILDI

MALZEMELER:

5 patlıcan
2 su bardağı sıvıyağ
2 kuru soğan
6-7 diş sarımsak
7 sivribiber
2 yemek kaşığı zeytinyağı
6 domates
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı karabiber
yarım demet maydanoz
1 limonun suyu

HAZIRLANMASI:

Patlıcanları yıkayıp alacalı soyun. köklerini ayırmayacak biçimde yeşil kısımlarını koparın.
Soyduktan sonra kızdırılmış 2 su bardağı sıvıyağda patlıcanları bütün olarak önlü arkalı yumuşayana kadar kızartın. ayrıca ateşin nispeten yüksek olmasına özen gösterin. ateş kısık olursa çekilen yağ oranı da artar.) hepsini kızarttıktan sonra kağıt havlulun üzerine alın.
Soğanları küp küp doğrayın. sarımsakları ve biberleri de minik minik doğrayın. 2 yemek kaşığı zeytinyağı ile birlikte tavada öldürün. üzerlerine kabukları soyulmuş ve küp doğranmış domatesleri ekleyin. domatesler bıraktığı suyu hafif çekip koyulaşana kadar kavurun. tuz, karabiber ve doğranmış maydanozu ekleyip ateşi söndürün.
Patlıcanları fırın tepsisine dizin. ortalarını kaşık yardımıyla çizgi şeklinde açın. İçine hazırladığınız iç malzemeleri doldurun. dilerseniz üzerlerine yarım sivribiber koyun. tavada kalan domatesli suyu tepsinin dibine dökün. limon suyunu patlıcanların üzerine gezdirin. 200C fırında 10-15 dakika pişirin
i

MUZLU RULO PASTA



MUZLU RULO PASTA

MALZEMELER:

KEK MALZEMELERİ:

4 yemek kaşığı toz şeker
4 yumurta (sarılar ve beyazlar ayrı kaplarda)
4 yemek kaşığı un
1 paket kabartma tozu

KREMA MALZEMELERİ:

1 litre süt
3 yemek kaşığı un
4,5 yemek kaşığı toz şeker
2 yumurta
kakaolu isterseniz; 1-2 kaşık kakao
1,5-2 muz
hindistan cevizi
isterseniz dövülmüş ceviz

HAIZRLANMASI:

4 yemek kaşığı toz şeker ile 4 yumurtanın sarısını mikserle çırpın. ayrı bir kapta 4 yemek kaşığı un ile 1 paket kabartma tozunu karıştırın. bir başka kapta 4 yumurtanın beyazını köpükler oluşana kadar çırpın. yumurta beyazlarını şekerli yumurta sarılarına yavaş yavaş ilave edin. unu da azar azar ekleyerek yavaşça çırpın.
Karışımı yağlı kağıt serilmiş bir tepsiye yayın. (karışım çok azmış gibi gelebilir ama merak etmeyin bir yemek kaşığı yardımıyla yağlı kağıdın tamamına karışımı yayın.) önceden ısıtılmış 170C fırında kekin üzeri kızarana kadar pişirin. (bu işlem kısa sürede olduğu için keki bırakıp gitmeyin.) kek pişince fırından çıkarıp hala sıcakken yağlı kağıt yardımıyla gevşek bir rulo yapın ve sardığınız yağlı kağıdın üzerine ıslak bir mutfak bezi yayarak keki dinlendirin.

KREMANIN HAZIRLANMASI:

3 yemek kaşığı unu, 4,5 yemek kaşığı toz şekeri, 2 yumurtayı ve kullanıyorsanız 1-2 kaşık kakaoyu küçük boy tencerede karıştırın. soğuk sütü üzerine yavaş yavaş ekleyin. devamlı karıştırarak kaynayana kadar pişirin. oda sıcaklığında ara sıra karıştırarak hafif ılınmasını sağlayın.
Ilınınca ruloyu açın. üzerine bolca kremadan sürün. (kremadan üstüne sürmek için birazını ayırın kekin genişliğine göre ortaya 1,5 veya 2 muzu uzunlamasına koyun ve keki iki defada rulo haline getirin. (krema yanlardan taşacak, kaşıkla alıp üzerine sürün) rulonun etrafına kremadan sürün.
Üzerine isteğe göre dövülmüş ceviz ve hindistan cevizi serperek süsleyin ve dolapta soğutun

TEPSI MANTISI



TEPSİ MANTISI

MALZEMELER:

HAMURU:

2 su bardağı un
1 yumurta
2 çay kaşığı tuz
ılık su

İÇİ:

300g kıyma
3 baş kuru soğan, çok ince doğranmış veya rondodan geçirilmiş
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı karabiber

AYRICA:

tereyağı
1 yemek kaşığı salça
1 litre kaynamış su

HAZIRLANMASI:

Hamur malzemeleri ile oldukça sert bir hamur yapın. üzerine bir bez örtüp 15-20 dakika dinlendirin. bu arada siz içini hazırlayın. soğanı doğrayıp suyunu süzün. kıymaya ekleyip tuz ve karabiberi ilave edin karıştırın bekletin.
Hamuru iki bezeye bölüp çok ince açın. açtığınız hamurları tezgahın üzerinde karelere kesin. karelerin üzerine fındık büyüklüğünde kıymalı içten koyun. her bir kareyi ortası açık kalacak şekilde kayık biçiminde kenarlarından kapatın yağlanmış tepsiye dizin. üzerlerine fındık büyüklüğünde tereyağı parçaları koyup 200 derece fırında pembemsi olana kadar kızartın.
1 yemek kaşığı salçayı suyla ezip içine 2 çay kaşığı tuz atın. bunu mantıların üzerine gezdirin. (hemen servis yapmayacaksanız üzerine alimünyum folyo kapatıp bu halde oda sıcaklığında bekletin). 1lt kaynamış suyu mantıların üzerine boca edin. (bu su size fazla gelebilir ama mantılar çok su çekiyor.) tepsiyi 250 derece fırına koyun. su kaynama derecesine gelince fırını kapatın. sıcak olarak sarımsaklı yoğurtla servis yapın.